Nationale Hypotheek Garantie bij restschuld

08-11-2013

Woningbezitters die te maken hebben met een restschuld kunnen vanaf volgend jaar hun Nationale Hypotheek Garantie (NHG) behouden, op het moment dat ze besluiten te verhuizen. Dit heeft minister Stef Blok van Wonen aangekondigd. Hij wil er daarmee voor zorgen dat de doorstroming op de woningmarkt niet in gevaar komt en het geheel zich beter kan herstellen.

 

Doorstroming op de woningmarkt

De doorstroming op de woningmarkt is voor groot belang van het herstel hiervan. Op dit moment zijn er woningbezitters die graag willen verhuizen, maar daar vanwege de restschuld van afzien. Het is volgens de minister van belang dat zij toch de stap zetten, om er op die manier voor te zorgen dat er woningen beschikbaar komen voor de starters. De regeling geldt overigens alleen voor een ieder die al een bestaande NHG-hypotheek heeft en de restschuld mee wenst te nemen naar een nieuwe NHG-hypotheek. In totaal hebben ongeveer 1 miljoen Nederlanders een hypotheek met deze garantie, waardoor het om een potentieel grote groep gaat.

 

Aangepaste voorwaarden NHG

Tegenover de versoepeling van de regels met het oog op de restschuld staat een verlaging van het maximale garantiebedrag. Waar dat op dit moment nog €290.000 is, zal dit vanaf 1 juli 2014 nog maar €265.000 zijn. Bovendien gaat het bedrag in 2015 en 2016 verder omlaag, naar uiteindelijk €225.000. Men verlaagt bedragen als een crisismaatregel, maar gaat daarnaast mee met de dalingen van de huizenprijzen. Het is als huizenbezitter overigens wel van belang om onder de actuele kostengrens van de NHG te blijven, bestaanden gevallen mogen geen gebruik blijven maken van eerdere waarden. Daarnaast blijven er inkomensnormen van kracht, om de lasten betaalbaar te houden en ervoor te zorgen dat de hypotheekmarkt zich op een degelijke manier kan herstellen.