Scheiding leidt tot problemen op woningmarkt

07-10-2013

In 60% van de gevallen waarin een woning met verlies verkocht wordt ligt de schuld bij een scheiding. Dit geeft op een heel duidelijke manier aan dat de scheidingen tot problemen op de woningmarkt leiden, nu de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn ingezakt. Met name wanneer er nog nauwelijks op de hypotheek is afgelost zijn de financiële gevolgen vaak groot en vervelend van aard.

 

Restschuld voor huizenbezitters

Er zijn zelfs stellen die nog onder één dak blijven wonen, omdat ze de financiële gevolgen van de verkoop van de woning niet op zich kunnen of willen nemen. In veel gevallen is dat echter niet goed mogelijk, waardoor ongeveer 1,7 miljoen mensen grote problemen kunnen verwachten wanneer ze te maken krijgen met een scheiding. Tot enkele jaren geleden viel een woning doorgaans goed te verkopen, aangezien er dan sprake was van een overwaarde. Nu duurt het verkooptraject gemakkelijk een aantal jaren en is de kans groot dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Met name in dit laatste geval kunnen er vervelende problemen ontstaan, aangezien de beide ex-partners te maken kunnen krijgen met een flinke restschuld.

 

Verkoop van de woning

Ook de verkoop van de woning zelf kan gemakkelijk tot problemen leiden. In veel gevallen wil een van de beide partners bijvoorbeeld snel van de woning af en verkiest daarom een lage verkoopprijs. De ander wil er graag nog even blijven wonen en heeft er daarom een belang bij om de vraagprijs zo hoog mogelijk te kiezen. Met name wanneer een van de beide partners verhuist maar blijft meebetalen aan de hypotheek kunnen er problemen ontstaan. Het is in de meeste gevallen verstandig om een dergelijke oplossing te verkiezen, aangezien er op die manier 2 jaar recht op hypotheekrenteaftrek over zal blijven voor de vertrekkende partner.