Lineaire hypotheek vaak goed alternatief

07-10-2013

Het is sinds 1 januari 2013 verplicht om een nieuwe hypotheek binnen 30 jaar af te lossen, om in aanmerking te kunnen komen voor de bekende hypotheekrenteaftrek. Ondanks dat er plannen bestaan om deze af te bouwen maken veel mensen er nog altijd graag gebruik van, waardoor zij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluiten. Met name deze tweede is vaak interessant.

 

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is op dit moment verreweg het meest populair, aangezien 3 op de 4 hypotheken een dergelijke vorm kent. Dat betekent dat de consument tijdens de gehele looptijd te maken krijgt met dezelfde bruto woonlasten. Dat is gemakkelijk bij het plannen van de kosten, al dient men er rekening mee te houden dat de netto lasten ieder jaar een beetje verder op zullen lopen. Voor de meeste mensen is dat echter geen probleem, aangezien het inkomen over het algemeen toe zal nemen en het dus prima mogelijk blijkt om de kosten te blijven dragen. Een nadeel van deze hypotheekvorm is echter dat er in het begin nog maar weinig afgelost wordt. Pas na ongeveer 20 jaar is de helft van de hypotheek afgelost.

 

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is de meest eenvoudige vorm van een hypotheek, aangezien u deze in een ‘rechte lijn’ in 30 jaar af zal lossen. Dat betekent dat consumenten ieder jaar 1/30e deel van de hypotheek aflossen, uiteraard verspreid over de 12 maanden. Het voordeel hiervan is dat de netto woonlasten ieder jaar lager zullen worden, waardoor deze hypotheek bijvoorbeeld goed geschikt is voor mensen die wat minder willen gaan werken. De kosten liggen tijdens de eerste jaren juist relatief hoog. Het lijkt erop dat dit laatste momenteel nog veel mensen tegenhoudt om deze in theorie meer voordelige hypotheek af te sluiten.